Aphex Twin lanceert AR app en immersive experience

Op 28 juli 2023 lanceerde de legendarische Britse producer Aphex Twin voor het eerst in 5 jaar een nieuwe EP. Die kreeg de titel ‘Blackbox Life Recorder 21f / in a room7 F760’ en kwam uit op Warp. De excentrieke visuele en auditieve stijl van Aphex Twin wordt nu ook doorgetrokken in een app met de naam ‘YXBoZXh0d2lu’ (wordt ontcijferd tot ‘aphextwin’ als je een Base64 binary-to-text encoder gebruikt), gemaakt door de Japanse spatial internet studio KALKUL

De app triggert een aantal AR-landschappen als je de camera van je telefoon richt op de CD-of vinylcover. Bij de vinyl-editie van de EP zit ook een uitplooibaar stuk artwork waarop de app heel wat extra immersieve ervaringen toont. 

De app werd gelanceerd in augustus, maar al in juni konden festivalgangers kennis maken met de AR-ervaring. Op festivals waar Aphex Twin speelde konden bezoekers 3 meter grote kubussen binnengaan, waar ze ondergedompeld werden in immersieve AR-landschappen terwijl ze nieuwe muziek konden ontdekken en op zoek konden gaan naar verborgen cadeaus.

Bekijk hieronder hoe de ervaring met de Aphex Twin ‘YXBoZXh0d2lu’ app er precies uit ziet.