Hoe beïnvloedt nieuwe technologie onze muziekbeleving?
KU Leuven en AB bestuderen maatschappelijke uitdagingen en zoeken naar oplossingen door de lens van de cultuur van muziek en nachtleven. Up next: een panelgesprek over de invloed van nieuwe technologie op onze muziekbeleving.
De jongste jaren is de ‘metaverse’ uitgegroeid tot één van de meest gebruikte (en misbruikte) buzzwords in de entertainment- en gamingsector. Een concrete definitie is er niet, en de visie van hoe een metaverse eruit moet zien en wie die controleert, verschilt enorm. Ondertussen bereikten artiesten als Travis Scott en Lil Nas X miljoenen fans via concerten in Fortnite & Roblox, bouwde AB de virtuele concertzaal ‘Nouvelle Belgique’, vullen virtuele artiesten arena’s in Korea, en brengen alsmaar meer artiesten hun muziek uit als NFT.
Een paar belangrijke vragen dringen zich op. Wat is de metaverse precies? Worden games de nieuwe concerttempels? Aan welke voorwaarden moet een metaverse voldoen om voor artiesten en fans zinvolle belevingen te kunnen creëren? En wat met ethische vraagstukken in de virtuele wereld?
Aan de hand van een aantal korte keynotes en een aansluitend panelgesprek proberen we te vatten wat ‘de metaverse’ betekent en op welke manier het onze muziekbeleving zal veranderen.
Keynotes:
- Pieter Van Leugenhagen / co- founder Yondr (yondr.io) en auteur van ‘Welkom in de metaverse’
- Roman Rappak / co-founder Ristband (ristband.co) en frontman van de band Miro Shot
Panelgesprek:
- Adalberto Simeone (KU Leuven)
- Marijke Wouters (Venly)
- Roman Rappak (Ristband)
- Pieter Van Leugenhagen (Yondr)
Het gesprek wordt gemodereerd door Allie Weiss (Ethics Coordinator in International Game Development aan de International DAE School).